A kínai Qigong (chi kung) gyökere

image post

Dr. Yang Jwing-Ming: A kínai Qigong (chi kung) gyökere

A legtöbb nyugati ember úgy gondolja, hogy a fizikai test erősítésével javíthatjuk egészségi állapotunkat is. Ők a fizikai test edzését és gyakorlását hangsúlyozzák, ám nem veszik figyelembe a test belső energiájának (Qi, Chi) egyensúlyban tartását, amely szorosan kötődik az érzelmekhez és a spirituális nyugalom kifejlesztéshez, fenntartásához.

A taoisták szerint ez a „Cong Wai Jian Gong” azaz az erő külsődleges felépítése, vagy „Yuan Xin Zhi Wai Gong Yun Dong” azaz a figyelmetlen elme külső gyakorlatai, ami azt jelenti, hogy külső gyakorlatokat végzünk szellemi összpontosítás vagy figyelem nélkül.

Azok az emberek, akik sokat edzenek és fizikai testük erősnek tűnik kívülről, egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek és boldogabbak a többi embernél. Az igazi egészség eléréséhez egészséges test és elme, továbbá zavartalan és kiegyensúlyozott Qi-áramlás szükséges. A kínai orvostudomány szerint a legtöbb betegséget az elme kiegyensúlyozatlansága okozza. Az aggodalom és az idegesség felforgathatja a gyomrot és árthat a lépnek. A félelem és a rémület gátolhatja a vese és az epe normális működését. Ennek oka az, hogy a belső energia (Qi-áramlás) szorosan kapcsolódik az elméhez. Az igazi egészség eléréséhez egészséges fizikai test és nyugodt és egészséges elme szükséges. Az igazi egészség külsődleges és belső is egyben.

Ha valaki testépítésbe kezd, akkor az erős izmok felépítését hangsúlyozza. Az akupunktúra és a Qigong (Chikung) elve alapján az izmok növelésével energiával tölti fel testét, stimulálja elméjét és fokozza a Qi (Chi) áramlást. Ha a megfelelőképpen edz, természetes úton éri el a fizikai egészség állapotát. A túlzásba vitt edzés azonban túlságosan feltölti a testet energiával, és túlzott mértékben izgatja az elmét valamint a Qi-t. Így a fizikai teste eltolódik a Yang pólus felé, azaz túl pozitívvá válik. A kínai filozófia szerint, ha túl sok van valamiből, akkor túlságosan Yang, míg a túl kevés valamiből a túlzott Yin; egyik szélsőség sem kívánatos. Ha testünk túlságosan Yang vagy Yin pólusú, belső szerveink legyengülnek, és hamarabb indul be elváltozásuk, mint normális esetben. Lehet, hogy az, aki egészségesnek és erősnek tűnik kívülről, belülről gyenge.

Ezenfelül, ha egy testépítő megöregszik, a túlfeszített izomrostok elveszíthetik feszességüket, és gyorsabban változhatnak el, mint az átlagos ember izmai. Ekkor a Qi megreked a Qi-vezetékekben. Jól ismert jelenség ez a külső stílusú harcművészetek idősebb gyakorlói számára, akik ezt „San Gong”-nak, vagyis az energia szétszóródásának hívják. A megfelelő mennyiségű testgyakorlás pont elegendő Qi-t termel a szervek serkentésére, normális és egészséges funkcióik fenntartására. A túlzásba vitt testgyakorlás hasonlít a túl sok napsütéshez, amelyről most már tudjuk, hogy hatására a test sejtjei gyorsabban kezdenek degenerálódni, mint azok, amelyek egyáltalán nem kapnak napsütést.

A Qigong (Chikung) gyakorlói szerint az igazi egészség eléréséhez nem csak testedzést kell folytatni, hanem gyakorolni kell a „Cong Nei Zhu Ji”-t azaz a belső alapok felépítését, valamint a „Xiang Xin Zhi Nei Gong Yun Dong”-ot (szó szerint „az elme belső gyakorlata felé”), azaz a szellemi összpontosítással végzett belső gyakorlatot. Énünk egy időben való belső és külső erősítése a „Xing Ming Shuang Xiu”. A Xing az emberi természet jellegzetességei, mint a jellem, a temperamentum, vagy a beállítottság. Ezek belsőleg nyilvánulnak meg. A Ming maga az élet, és a fizikai test életére vagy halálára utal. A Shuang Xiu kétszeres odafigyelést és fejlődést jelent. Így a kifejezés azt jelenti, hogy ha igazi egészséget kívánunk elérni, akkor belsőleg kell fejlesztenünk jellemünket, és belsőleg és külsőleg is meg kell erősíteni fizikai testünket. A belső fejlődés meditációval és Qigong-gyakorlatokkal érhető el.

Sokan azt hiszik, hogy a Qigong Kína, India vagy valamelyik keleti ország találmánya. Voltaképpen Nyugaton is ismerték a belső energia fejlesztése és fenntartása, általában a vallás keretén belül. Számosan a templomi imák és meditáció közben lelték meg belső nyugalmukat és erejüket. Elkötelezettségük és imáik segítségével meg tudták teremteni koncentrációjukat, felépítették önbizalmukat és akaratukat, amelyek mind elengedhetetlenül szükségesek a belső erőhöz. Az ilyen jellegű alapelvek követésével a test energiája kiegyensúlyozottá válik, egészséget és erőt kölcsönöz néhányaknak, és néhány esetben még természetfeletti erőkhöz is hozzásegíti az embereket. Jézus Krisztusnak sok csodát tulajdonítanak, ám ő azt mondta tanítványainak „Bizony, bizony mondom néktek: A ki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, a melyeket én cselekszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek.” (Ján. 14:12). A főbb nyugati vallások mindegyikének léteznek olyan ágai vagy szektái, amelyek a keleti Qigonghoz hasonló gyakorlatokat alkalmaznak.

Persze akadnak olyan emberek is, akik nem követnek semmilyen vallást, mégis meditálnak maguktól, és így képesek felépíteni a Qi-t testükben, azt áramoltatni, és kifejleszteni pszichés és gyógyító képességeiket. Sajnálatos módon az ilyen embereket boszorkánynak és eretneknek kiáltották ki régen, és kivégezték őket. Ezért azok, akik felfedezték önmagukban a tehetség csíráját, elrejtették azt a világ szeme elöl, önmagukat pedig torzszülöttnek, vagy még rosszabbnak tekintették. Ez a rosszindulatú hozzáállás akadályozta meg az ilyen képességek kutatását és megismerését.

Sok kínai és indiai ember fejlesztett ki magában különleges képességeket meditációval. Szerencsére ezeket a képességeket a Qigong eredményének tekintették, így ezek az emberek bátorítást kaptak a téma kutatására és további edzésre. Habár a Qigong egyre elfogadottabbá válik Nyugaton, a kínai és indiai emberek még mindig sokkal előrébb tartanak ebben a belső szellemi és fizikai tudományban.

1973 óta széles körben elfogadott Amerikában az akupunktúra, még az orvosi intézményekben is. Egyre többen ismerik meg a Qi fogalmát. A Qi-hez kötődő művészetek, mint a Taijiquan (Taichichuan) és a Qigong is nagyobb figyelmet kapnak, mint valaha. Számtalan ember jön rá arra, hogy a Qi tanulmányozása rendkívül hasznos lehet, és meggyőződésem, hogy az elkövetkező húsz év során a Qigong válik az egyik legfontosabb kutatási területté.

Dr. Yang Jwing-Ming könyvei

Lunarimpex Kiadó könyvek

Dr. Yang Jwing-Ming: "A kínai Qigong (chi kung) gyökere" a Kiadónál