A múlt hatalma

image post

A múlt hatalma

Sokat lehet olvasni arról, hogy miért nem szerencsés a múltba tekinteni, hogy hogyan alakul az életed akkor, ha a múltad alapján teremted a dolgaidat. És hogy ez milyen mértékben és mélységben befolyásolja az életünket tudattalanul, arra épp most volt egy jó “példa”.

Röviden annyi, hogy sokszor bonyolítok banki tranzakciókat, és az utóbbi időben többször is volt olyan, hogy a bank valamilyen okból kifolyólag nem engedélyezte, amit szerettem volna. Most is szerettem volna kifizetni valamit és többszöri próbálkozáskor is ugyanazt az üzenetet kaptam, hogy visszautasították a tranzakciót.


Hát, mondhatom, hogy az összes magyar káromkodás hirtelen eszembe jutott (van belőle bőven :-)). Ideges lettem, dúltam-fúltam, szitkozódtam és elhatároztam, hogy mindenképpen kell egy másik bankot keresnem. Aztán a végén azért feltettem a kérdést: Mi egyéb lehetséges itt?


Tettem-vettem egy darabig, aztán eszembe jutott, hogy megpróbálom még egyszer. Leültem a géphez, ránéztem, és bevillant: módosítanom kellett volna a beállításokat, mielőtt belekezdek a tranzakcióba! Puff. Leesett. Hát visszamentem oda, hogy mi volt eddig! Ahelyett, hogy MOST mi van?


Szóval hányszor van az, hogy bizonyos szituációkban szinte pontosan ugyanazt ismételjük, ami előtte volt, rutinszerűen reagálva? Lehet, hogy sokkal többször működünk reakcióból a múltunk alapján, mint ahogyan azt gondolnánk?


Mi van akkor, ha azoknak a gondolatoknak a nagy része, ami eszünkbe jut, nem is igaz?


És mennyi mindent megváltoztathatunk azzal, ha felteszünk egy egyszerű kérdést, pl. hogy mi egyéb lehetséges itt?


Milyen lenne az életed, ha a “Mi egyéb lehetséges?”-ből működnél, nonstop?

Pixabay