„A sörfőzés leginkább önmegvalósítás”

image post

„A sörfőzés leginkább önmegvalósítás”

IPA, EPA, APA? Te tudod mit jelentenek? Nekem fogalmam sem volt róluk egészen addig, amíg részt nem vettem egy TIXA által szervezett csapatépítőn a BREW! Studio-ban.

Az egész napos sörfőző és sörkóstoló programig abban a hitben éltem, hogy nem szeretem a sört. Az egy napos kóstolgatós gyorstalpaló alatt a házigazdáink megmutatták, hogy mi is az igazi sör valójában. Hamar leszámoltam a sörrel kapcsolatos hiedelmeimmel.

Csapat „kovácsolásra” remek választásnak bizonyult a Brew! Studio. A házigazdák, Balázs és Márton nagy lelkesedéssel, szívükből adták át a sörrel kapcsolatos tudásukat. Mindamellett, hogy végig nagy élvezettel beszéltek a sörről, bármilyen kérdésre kimerítő választ is adtak.Kezdésnek bemutatták az árpa malátákat, majd megkóstoltuk és kiválogattuk őket. Két csapatot alkottunk, eldöntöttük, hogy milyen sört szeretnénk főzni és bele is vágtunk. Érdekes volt számomra, hogy szinte végtelen ízvilágú sört lehet főzni: a cefrézés (1. fázis), a komlózás (2. fázis) és az erjesztés (3. fázis) mind mást és mást eredményezhetnek bármilyen összetevőben (idő, alapanyag, mennyiség) térjünk is el.Az egyes fázisok között megtanultunk sört kóstolni: nagy meglepetésemre a kóstoláshoz tökéletesen illik a sajt. Jobbnál jobb söröket vonultattak fel a szervezők, miközben én rájöttem, hogy szeretem a sört, csak a futószalagos változata nem éppen a kedvencem.A második főzési fázis különösen érdekes, ami maga a komlózás folyamata. A komló fajtája, mennyisége és a főzési idő dönti el, hogy mennyire lesz keserű, milyen lesz az ízvilága és az illata a sörnek. A 3. fázist (erjesztés) sajnos nem tudtuk megvárni, ugyanis 2 hónapot vesz igénybe: karácsonyra lesz iható a sörünk. :)Na de nem szomorkodtunk, mert a nap (és a kurzus) végén az újonnan szerzett tudásunkat a néhány lépésre lévő Élesztő Kézműves Sörözőben tesztelhettük. (Kár, hogy sajtot nem lehet kapni a finom sörök mellé. :>)

Házigazdáinktól elköszönve megjegyeztem, hogy a következő sörfőző versenyen találkozunk, melyre azt válaszolták, hogy állnak a kihívás elébe :) Na persze nem gondoltam komolyan, „gerilla főzést” természetesen meghagyom nekik. :)

Márton szerint „a sörfőzés leginkább önmegvalósítás ...” - ezzel egyet értek. Köszönöm az élményt srácok!

TIXA

Brew!Studio

BREW Studio

Juhász Márk