A baracklekvár - Gondolatébresztő

image post

A baracklekvár - Gondolatébresztő

Emlékszem, gyerekkoromban a Nagyi nagyon finom lekvárokat főzött be minden évben, a legjobban a baracklekvárt szerettem. Azt, amelyik olyan szép narancssárga, friss. Meg hozzá a palacsintát, amit szinte minden pénteken sütött. Ő is olyan Nagyi volt, aki nagyon finomakat főzött. És amúgy pedig a semmiből tudott elővarázsolni dolgokat.

Egyszer, amikor már nagyobb voltam, és újra palacsintát sütött, láttam, hogy kihozza a spejzból a lekvárt. Furcsa volt, olyan barnás színű. Kérdezem tőle, hogy ez mi? Az a finom baracklekvár nincsen, amit szeretek? Dehogynem. Van az is. Ez is baracklekvár, csak ez régebbi és ezt kell először megenni, majd ha a tavalyi elfogy, akkor kaphatok a másikból. Hát onnantól kezdve, más volt a péntek a palacsintákkal.

Később aztán megengedte, hogy a gyerekek a friss lekvárból egyenek. És láttam, hogy ő mindig a régit eszi, nehogy ki kelljen dobni. Aztán, később, sorra vettem észre, hogy mi az, amiből ő mindig a régit eszi. Nehogy ki kelljen dobni. Tudom, hogy az ő gyerekkorában más volt minden és tudom, hogy éheztek is sokat, ami aztán meghatározta a későbbi életfelfogását. A túlélésre rendezkedett be és lehet, hogy nem is tudta igazából, hogy ezt csinálja.

Erről eszembe jutott az, hogy hányan élik úgy az életüket, hogy tartalékolnak és készülnek a rosszabb napokra? Miért? Talán tervezik, hogy lesznek rosszabb napjaik? Hát az életüket nem ők teremtik?

Hány dolog van a lakásodban, amit nem használsz, nem veszed elő, nem élvezed, mert tartalékolod a rosszabb napokra vagy különleges alkalmakra? Pl. ünnepi étkészlet? Mi lenne, ha minden nap ünnep lenne?

Vannak, akiknek van külön hálóruhájuk, törölközőjük és egyebek arra az esetre félretéve, ha valami történik velük és kórházba kerülnek. Tervezik, hogy baleset éri őket? (Ezt kicsit direkt kisarkítottam.)

Vagy ez a „sose lehet tudni”? Ha te nem tudod, akkor ki tudja? Talán valami külső erő irányítja az életed? Mi lenne, ha inkább te magad teremtenéd meg olyannak, amilyennek szeretnéd?

És ez az egész nem azt jelenti, hogy aki ezt csinálja, rossz. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor a túlélésre játszol, akkor csak túlélsz, nem pedig ÉLSZ!

Mi az, amit átvettél a családodtól, ami korlátozza a lehetőségeidet, amit nem vettél még észre? Mi az, ami ma megváltozhat? Mit teremtene, ha kilépnél a túlélő üzemmódból?

Pixabay