"Én is nyúlok érte és a cseresznye is jön felém... mindkettő. Ez az élet. Így kellene élni..."

image post

"Én is nyúlok érte és a cseresznye is jön felém... mindkettő. Ez az élet. Így kellene élni..."

“Kicsi az egód” - mondja Dragan. Nézek rá nagy szemekkel, mert a környezetem nem igazán ezt mutatja nekem. - “Persze másoknak úgy tűnik, hogy elég nagy” - folytatja - “mert ha nagy ritkán megszólalsz, meglepődnek, hogy miért beszélsz, miért kerültél előtérbe.” Vég nélkül sorolhatnám azokat a felismeréseket, melyeket Dragan Milunovits asztrológusnál szereztem. A rossz tulajdonságaimból képességek lettek, a rendkívül bonyolultnak ítélt élethelyzet már nem is tűnt megoldhatatlannak. Nyugalom és természetesség lengi körül őt, melyből az is kap egy adagot, aki ellátogat hozzá. Az élethez pedig kell egy jó adag nyugalom és belső béke.

Most jöttetek haza Portugáliából és ellátogattatok Moojihoz is.

Igen, nyaraltunk Portugáliban és mivel éppen Mooji közelében voltunk rászántunk egy napot és ellátogattunk hozzá.

Milyen élmény volt Mooji közelében lenni?

Nagyon érdekes volt. Van egy meghívója mindenki számára a jelenbe, ami körülbelül így zajlik: idejössz hozzám és felteszed azt kérdést, hogy meg tudom-e neked mutatni, hogy mi a valóság? Erre azt felelem, hogy igen, meg tudom mutatni. Nincs rá garancia, de ahhoz bizonyos dolgokat be kellene tartanod, amit most itt öt percben elmondok. Oké? Oké.

300-400 emberrel körülvéve végigment a folyamaton. Rendben, de ha azt akarod, hogy ezt megmutassam neked, akkor hagyd kint a cipőd. Jó, ezt meg is tettétek, látom, oké. Most, hogy a cipőd kint hagytad, hagyd kint az elmédet…

(Nevetünk.)

Na, ez már jó kérés. Monológban folytatta tovább. Mindenki kiüresedett, elég jól működött. Van súlya annak amit mond, annak amit csinál. Most ha ezt Kiss Pista mondta volna Tahitótfalun, akkor nem biztos, hogy működik.

Mert az a lényeg, hogy ő mondja és nem feltétlen az amit mond.

Igen. Én úgy látom, hogy olyanok vagyunk, mint az összekötött edények. Ha valakinek van egy nagyon mély, nagyon tele tartálya, akkor onnan tud áramolni a többiek felé és érzékeled. Ezt megéltem már néhány szent emberrel. Meg tudod nézni egyébként, felrakták az egész beszédet a Youtube-ra.

Igen, láttam.

Egész jó volt, olyan 20 percig tartott, lehetett érezni, hogy az embereket berángatta a jelenbe. Utána jöttek a kérdések. Láttam ott, hogy sokan Mooji másolatok akarnak lenni, ez megjelenik a kérdésekben is.

Szerintem Moojinak a nőkkel van valami dolga. Több nő volt körülötte. Akik kísérték, mind ilyen kifinomult, felfestett mosolyú hölgyek voltak. Nagyon sok volt a szabály. Még

Mooji is mondta, hogy akik sokat járnak a mosdóba üljenek a helyiség szélére. A többieket zavarja az állandó mozgás.

Ugyanakkor, ha belegondolsz, a világunkban állandó mozgás van.

Ellentmondásos volt egy kicsit, de ő is indiai vonalat követ, ahol sok a szabály.

Mit gondolsz az őt követőkről? Sokan sírnak, különféle érzelmek törnek elő belőlük vagy ahogy említetted, Moojit másolják. Ez az elmének egyfajta állapota?

Mooji biztos hogy dob rajtad valamit. Bemész oda, összekapcsolódsz egy ilyen edénnyel, ami olyan energetikai állapotokat hoz létre, amiben még soha nem voltál. A nagy széles kártyavárnak az alapja nálad már működik, megszoktad. Most, amikor energiát kapsz, elkezdenek felépülni a felső szintek is, azok már rezegnek. Nem tudod mit kell csinálni, nem tudod hogyan viselkedj. Magasabb az energiaszinted. Több ember átmenetileg “beleőrül”.

Nincs viszonyítási pont.

Igen, nincs stabil pontod. Emlékszem, amikor Transzcendentális Meditációt (TM a továbbiakban, a szerk.) tanultam fiatalként, majd később előfordult, hogy száz embert tanítottunk, az energia behúz ebbe az állapotba. Én is csak néztem, hogy mi van most, mi van ilyenkor? És alig várod, hogy elköltsd az energiát. Rohantunk be a diszkóba, sokan ittak is. Én akkor elég jól tartottam magam, nincs ivás, nincs semmi kilengés. Tizenévig húst sem ettem, mert kellett a tisztaság ehhez a szakmához.

Az energiát tehát egyrészt nem tudják elviselni, másrészt nőből vannak, tele vannak vágyakkal, elfojtásokkal és ezek ott kibuggyannak. Rávetítik Moojira.

A figyelmet kapják.

Figyelemenergiát, igen. A figyelemenergia meg olyan, hogy nagyon megtévesztő; azt gondolod, hogy szerelmes vagy. Mooji a helyén van. Hogy ő miért ilyen környezetet produkál? Régen portréfestő volt az utcán, ez volt az átmeneti szakmája. Emberi arcokat produkál most is. Teszi tovább a dolgát.

Moojinál mindenki azt kapta ami járt neki. Valaki stresszoldást, valaki érzelmi kiborulást, valaki békét és nyugalmat.

Igen, ez érdekes! Az analógiák, amikről szoktál beszélni...

A nyaralás alatt rávettem a társaimat, hogy nézzünk meg egy kikötőt. Ők akarták is meg nem is, inkább nem annyira. Végül elmentünk. Ott el is estem, felszakadt a lábam. El kellett gyorsan szorítanom, annyira vérzett. Ez is egy analógia. Úgy éreztem, hogy áttörtem egy ellenállást a csoportban azzal, hogy mégis menjünk el Moojihoz a sok-sok akadály ellenére, ezért fizetni kellett. Ugyanis sokat kavarogtunk Mooji felé menet a parafa erdőségben, a GPS sehogy sem akart odavinni stb...

Én hiszek abban, hogy az akarattal át lehet törni dolgokat, persze ennek mindig meg van az ára.

Hogy érted ezt, hogy az akarattal át lehet törni dolgokat?

A szabad akarat és a karma találkozik minden pillanatban. És ennek az együttese határozza meg, hogy melyik irányba fog dőlni a dolog.

Erővel?

Lenyomod a karmát ha tudod, hogy ha olyan a karma. Bizonyos karmikus betegségeket nem tudsz lenyomni, ezek viszik el később a szent embereket. A régóta beépített karmikus betegségek.

Mi van azzal, hogy fogadd el azt ami éppen van?

Hát van az elfogadás ami még egy magasabb szint, mint például Jézus.

Akkor ez egy eszköz?

A trükk az, hogy vagy te vezeted az autót vagy az automata pilóta. Ha te vezeted az autót, akkor nagyon jónak kell lenned. Azt mondom, hogy egy nagyon magas szinten kicsiszolt, gyémánt szintű egó, aki olyan szinten tudja irányítani, az majdnem úgy néz ki, mint amikor az Isten irányítja az autódat.

Ez mehet a végtelenségig?

Nem mehet, ez ugyanolyan csapda mint örökké élni.

Ezek szerint te az egó csiszolásában hiszel?

Nem, csak ebben is. Az ember játssza ezt is. Ezt is megbeszéljük a Védikus Asztrológia tanfolyamon az emberekkel. Valamelyik jegynek adottabb ez a módszer, például egy oroszlánnak sokkal könnyebb az egót erősíteni, mert az van neki bőven.

Mint például te, te is oroszlán vagy.

Maharishi (Maharisi Mahes jógi az indiai filozófiával és a transzcendentális meditációval foglalkozó tudós, a szerk.) nekem azt mondta, hogy akinek nagy egója van az fújja tovább, amíg szét nem durran. Akinek kicsi, az fojtsa el, tüntesse el. Amelyik végéhez közelebb van a történet. Meg kell szabadulni az egótól. Akinek kicsi van, segíts neki elnyomni, megsemmisíteni azt ami még van. Akinek nagy van, annak segíts növelni addig amíg szét nem durran.

A lényeg, hogy szabaduljon meg az egótól.

Hol találkoztál először Maharishivel? Ő volt az első, aki megfogott?

Nem ő volt az első. Gimnáziumban, 14-15 éves koromban az egyik tanár (bejárta a fél világot) tartott előadásokat, ahová be lehetett ülni. Az iskolában a folyosón kiszemelt magának olyan fura alakokat, mint például én is (hosszú haj, farmer, gitár, zene) és odajött hozzám. Olvastad már ezt? - kérdezte, és kezembe nyomta a sirályt. Hazavittem, elolvastam, majd visszavittem másnap. Kéred a másikat? Igen, elolvastam és azt is visszavittem másnap. Ez volt az első spirituális hatás. Utána Sziddhártát elolvastam, Herman Hesse minden könyvét ami elérhető volt. Ami megfogott azt a padban olvastam az órákon.

Egyszer iskola után beültem egy cukrászdába és mellém ült két srác és beszélgettek. Elővett az egyik egy könyvet, nagy y-nal kezdődött (Yoga), mutogatja a másiknak. Mi ez, fiúk? Engem is érdekel! Valami érdekes dolog? Rám néz az egyik: ez téged ne érdekeljen! Na, ez volt az egyik motiváció, mi van? Ki mondja meg nekem, hogy mi ne érdekeljen?

A másik srác egyetemista volt. Követtem őt az utcán, leállítottam és mondtam neki, hogy érdekel a dolog. Jó, gyere hozzám mutatok valamit. Megtanított az autogén tréningre. Vettem hozzá könyveket, milyen jó, ellazul az egyik lábam, másik lábam, végigmegyek, milyen jó, test nélküli élmények, satöbbi. Ezt csináltuk egy darabig.

Ez a srác mutatott be később egy szintén gimnáziumi tanárnak, aki az asztrológiával kapcsolatban tudott érdekes dolgokat. Elmentünk hozzá, kezdetben nevettünk rajta, de végül elkezdtem hozzá járni. Fanatikusan rákattantam arra ami érdekelt és azt csináltam. Az asztrológus kölcsön adta a Ji Ching könyvet, amit később Müller Péter adott ki. Egy füzetbe lemásoltam magamnak. Nagy dolog volt ez akkor.

Egyszer csak jött valaki, hogy van ez a TM. Valaki szervezett egy fickót, aki tartott egy előadást egy ifjúsági házban, meghallgattuk. Ki akarja megtanulni? - kérdezték. Nézem, hogy felment a kezem. Én. Annyit mondott, hogy sajnos hivatalosan a tanfolyamot nem lehet folytatni mert az ifjúsági ház nem engedi. Megijedtek. Akkoriban még arrafelé dúlt a szocializmus és ez a fajta lelki szabadság amit a gyakorlati TM kínált - már túl sok volt. Megtanultuk hát titokban.

Amikor megtanultam a TM-et olyan érzés volt, mintha teljesen lerészegedtem volna, ugyanakkor teljesen józan vagyok. Szétcsúszott a világ, de ott volt, még nagyobb volt, még jobb volt, még tisztább volt.

Később felépítettünk egy csapatot, olyan 20 és 80 fő közöttit. Ebből a csapatból mindig volt 10 ember aki eljött hozzánk és együtt meditáltunk. Ennek a közösségi szellemnek volt egy hatása. Meditálsz és hallod, hogy mindenki elhallgat a négy emeletes ház 20 lakásában. A vonatot is elaltattuk. 200 embert egy vonaton. Mindegyik kabinba benézel és látod, hogy alszanak.

Tudatosan csináltátok vagy mellékhatás volt?

Nem, nem tudatosan. Mellékhatása volt a meditációnak. A mester, akitől Maharishi kapta a TM-et, ő 60 évet csak az erdőben meditált. Olyan szintű mélységet teremtett, olyan tudatos csendet, ami bárkit beszippantott. Állítólag ő állította meg a II. világháborút. Elkezdett több ezer emberes szertartásokat csinálni és megállt a világháború. Később megválasztották Indiában Sankaracsárjának, egyfajta hindu pápának (4 db van indiaszerte belőlük), de 20 évig könyörögtek neki, hogy vállalja el ezt a szerepet, mert nincs méltóbb aki betöltené.

A 90-es évek jöttek, addigra zenéltem, dolgoztam. Jártam közben egyetemre, abbahagytam, megint jártam.

Milyen egyetem volt?

Elektrotechnika. Végül félbemaradt, mert a fő tantárgyak nem érdekeltek. Érdekelt a fizika, a matematika, a mélysége a dolognak. Képes voltam elmenni a könyvtárba és kivenni könyveket, bújtam őket, hogy hogyan tudok rájönni a dolgok lényegére. Szinte spirituális szinten űztem ezeket a tudományokat.

Ilyen fanatizmussal tanultam az asztrológiát is. Az első horoszkópokat még kézzel számoltam ki, kézzel készítettem el, csak később kezdtem el használni a gépet.

A 90-es években megválasztották Milosevicset. A szavazás napján jöttem át Szerbiából Magyarországra TM tanárképző tanfolyamra. Mondták, hogy kifizetik, bármit összedobnak, csak jöjjek. A helyi vezető annyira oda volt értem. Apám segített, korábban gitárra szánt pénzzel. Úgy volt, hogy profi zenész leszek.

Elindult egy reggeltől estig tartó hat hónapos képzés.

TM tanárnak 6 hónapig tart egy képzés?

Igen. Egy gyermekotthon szárnyát kaptuk meg. Odaküldött Maharishi egy indiai házaspárt. Maharishi videók, véda éneklések (a védák a tudatosság ősi himnuszai, a szerk.), állandóan meditáltunk. Nagyon profi volt. Órákat meditáltunk, hogy legyen tapasztalatunk, minél mélyebb, minél mélyebb.

Mindenki elvégezte a tanfolyamot?

Sokan nem bírták, kihullottak. 30-an indultunk 15-en végeztünk, abból is még a fele abbahagyta.

Később mindent bejártunk, nagyon fontos emberekkel beszéltünk arról, hogy hogyan lehetne bevezetni a TM-et társadalmi szinten. A sok meditáció csökkenti az entrópiát, csökkenti a bűnözést, statisztikákat tudtunk erről mutatni, elég jókat.

Kimentem Amerikába, Washingtonba, Maharishi szervezésében, ahol kétezren haladó meditációkat csináltunk.

Mi van azzal, hogy a mi értelmezéseink szerint a dolgoknak negatív és pozitív oldala van? Tehát azzal, hogy ahol meditáltatok, ott csökkent a bűnözés, máshol meg kellett jelennie, nem?

Maharishi így magyarázta a dolgot: az elmének van egy felszíne, ahol állandóan gondolatok jönnek-mennek. Például magas hőmérsékletnél rezegnek az atomok, viszont ha elkezded hűteni őket, mi történik? Kezd beállni a rend. Ideális hűtésnél mi történik? Beáll a kristályszerkezet. A hűtéssel növelhető a rend. Ezt az elvet alapul véve, ha többen a figyelmüket a rendezett állapotokra teszik, akkor a környezetben is a rend lesz.

Ez tulajdonképpen annyi, mint rendet tenni a gondolatok között?

A gondolatokat hűteni. Elindulsz egy befelé forduló irányba és követsz egy halkuló gondolatot, még halkul, még halkul és egyszer csak ott találod magad a teljes csendben. A csend olyan hatásos, hogy elkezdi kidobálni magából a szervezeted az összes lerakódást, a karmikus lerakódásokat és így kidob téged is ebből és ott találod magad egy újabb gondolaton. Aztán megint vissza búvárkodsz, megint kidob. A TM ilyen, nem tudtom, hogy tanultad-e?

Nem.

A TM ilyen. Levisz, visszajössz, levisz visszajössz. Könnyű dolog, nem ártalmas, kis egyszerű gyakorlat az egész.

Az egész csak abból áll, hogy helyesen átadod ezt a technikát és helyesen gyakorlod. Egyre jobban rájövök, hogy ilyen szinten ezt a csendet nem lehet semmiben sem tapasztalni. Ez mossa a partjaidat, szép lassan nyílnak ki az intuitív érzékeléseid. Nekem az asztrológia jött elő.

Asztrológiailag teljesen belém van kódolva a tudás éhség. Valamitől régen elfojtottak, nem engedtek közel, láttad, hogy valakik tudnak valamit és nem kérhetted el tőlük ezt a tudást. Nekem ez a tudás kell.

Milyen fajta tudás kell neked?

Hát ez a tudás.

Minden dolog eredetének a tudása?

Igen, maga a végső tudásnak a megszerzése, birtoklása. De ugye ez önmagát cáfolva viszi tovább az embert, ezt nem lehet birtokolni. Csak efelé lehet tartani. Azzá lehet válni.

Amikor átjöttél Magyarországra tanulni akkor itt is maradtál?

Itt maradtam végig. A TM tanárképző után megkértek, hogy maradjak Magyarországon, mert csak én tudtam rendesen angolul a csoportban ami szükséges volt a nemzetközi kommunikációhoz. Később meg azért, mert nem volt érvényes útlevelem. Tartott még a háború. 92-ben mentem ki Amerikába, előtte Hollandiába, ott tanítottuk a TM-et.

Hollandiában megtanítottunk egy tucat embert a TM-re, ami az akkori pangáshoz képest nagy szám volt. Maharishi nagyon büszke volt. Irodát béreltünk. Mindig nyíltak az utak, minden akadály elhárult, minden zöld volt. Mint mikor lépkedsz és lótuszok nyílnak a lábad alatt, ezt is megéltem a Maharishivel.

Amikor hazajöttem Hollandiából utána jött az ájurvéda és az indiai asztrológia az életembe. Egy hónapig együtt laktam egy öreg asztrológussal egy szobában. Nagyon jól összebarátkoztunk, ő 70 éves volt én meg 25. Érdekes volt, hogy folyamatosan énekelte nekem az asztrológia dolgokat. Minden reggel 3 órát énekelt. Úgy készülnek fel a napra, hogy három órát asztrológiai mantrákat énekelnek. Ezek mind apró, beavatásszerű dolgok voltak.

Amikor kint voltunk a Maharishinél, odafordult felém a főember és rám tette a kezét. Nem tudtam mint jelent ez, mentek tovább. Odajöttek hozzám más főemberek és érdeklődtek felőlem. Jól ment akkor a spirituális karmám úgymond.

Néha a magánéletben volt egy-egy megborulás. Általában amikor nagy mesterekkel találkoztam.

Krisztiánt (A.J. Christain, spirituális író, tanító) 2003-2004 körül ismertem meg. Őt barátként fogtam fel, aki nagyon “ott van”. A magánéletemben ez idő tájt főállású szerelmes voltam évekig.

Rálátsz magadra asztrológusként? Korábban mondtad, hogy önmagunkra nem látunk rá, vagyis nem könnyű.

Megnézheted a dolgaidat persze, tudod körülbelül, hogy mik fognak történni. Amikor már úgy igazán benne vagy, megérzed nagyjából tudod, hogy mi a vége, mi lesz, hogy lesz.

Amikor a magánéleted zajlott akkor tudtad, hogy miért történik?

Igen, az alap horoszkópomban benne van. Szaturnusz csücsül a párkapcsolati területeken: rengeteg tartós és mély változás várható. 36 éves korban érik be a Szaturnusz, akkor biztos, hogy hoz valamit. 29 és fél éves kortól és 36 körül. Elindul egy folyamat ami azt a területet kiemeli.

Tudod, hogy mi zajlik, de ugyanakkor belemész ezekbe a zajlásokba ugyanúgy?

Választhatsz, hogy belemész vagy nem mész. Általában az elméd be van kódolva erre. Ha nem vigyázol nagyon, nagyon, nagyon, akkor benne lesz, hogy arra fogsz gondolkozni, az fog eszedbe jutni.

Javíts ki kérlek, ha valamit nem jól értek. Vannak bizonyos gondolatok, amik karmából adódnak és vannak bizonyos gondolatok, amik a megtapasztalás vágyából adódnak.

Tehát azért mész oda, hogy megtapasztalj valamit?

Igen, és ez az út mindig könnyed.

Ezek bekódolt szerepek szerintem, amik benne vannak az emberben. Ki kivel, mit hogyan, stb. Van, hogy találkozniuk kell az embereknek egymással karmákat lejátszani.

Ezeknek a gondolatoknak, vágyaknak nem jó ellenállni. Nézzük meg Maharishit, ha minden erejével ellenáll a gondolatnak, hogy elmozduljon a világ felé, akkor lehet hogy egészen másképp alakul az élete és a világ sorsa is. Most egy nagyon jó meditációs technikával szegényebb lenne a világ. Maharishi egyik vívmánya az is, hogy elérte, hogy a tudomány elismerje a meditáció és tudatosság jótékony hatásait. Több mint 600 tudományos kutatás bizonyítja ezt.

A meditáció fejleszti az intuíciót?

Nekünk mindig mondták, hogy a meditáció alatti gondolatokra ne figyeljünk, mert az biztos, hogy stressz, oldódik a feszültség, de amikor már elég tiszta vagy, csak úgy vagy, és mint egy ilyen bizsergés, előjön belőled valami, hogy most akkor azt… Megmozdulsz arra. Tehát a válaszom igen.

Az életünk előre meg van határozva vagy véletlenszerűen alakul ki?

A kettő együtt...nagyon ritkán elmentem az anyai nagyszüleimhez, Szabadkán laktak. Egyik alkalommal pont akkor érett a cseresznye. Felmásztam a fára és nyúltam a cseresznye felé, közben fújt a szél. Odaraktam a kezem és a szél belefújta a cseresznyét.

Tehát az az érzés, amikor úgy hú, megérint valami.... Én is nyúlok érte és a cseresznye is jön felém...mindkettő. Ez. Ez az élet. Így kellene élni, hogy minden ilyen gördülékeny meg szépen működő legyen.

Dragan Milunovits

Holisztikus asztrológia, Asztro-Coaching

Kiss Györgyi