Hogyan válassz magadnak jól párt?

image post

Hogyan válassz magadnak jól párt?

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a párkeresés kérdése. Talán még soha nem volt ekkora keletje a párkereső oldalaknak, irodáknak és egyéb szolgáltatásoknak, mint manapság. Sokan mondják, hogy a hosszantartó, boldog párkapcsolat a sikeres párválasztással kezdődik. De vajon hogyan válasszon jól az ember?

Ismerd meg önmagad!


Talán Te is hallottad már valahol, hogy ha párt keresel, akkor először magadon kell dolgoznod. Ez jó tanács, de csak kevesen értik, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban. A belső munka, amire a „dolgozz magadon” kifejezés utal, tulajdonképpen az önismerettel kezdődik.Az önismeret nem más, mint saját magunk megértése. Mit rejt a személyiségünk? Miben vagyunk jók? Hol tudnánk még fejlődni? Mik a cselekedeteink és a reakcióink mozgatórugói? Milyen szerepeket töltünk be a kapcsolatainkban? Hogyan ítéljük meg magunkat, és hogyan látnak minket mások?


Az önismeretnek különböző szintjei vannak


A legalapvetőbb szinten tisztában vagyunk a képességeinkkel, a tudásunkkal, az érdeklődési köreinkkel és a személyiségünk legszembeötlőbb jegyeivel.


A második, mélyebb szinten felfedezzük azt, hogy a gyerekkori élmények és a múltbeli tapasztalatok milyen hatással voltak ránk, hogyan alakították (és a mai napig alakítják) az életünket. Rájövünk, hogy sok cselekedetünket ezek a mély, legtöbbször tudat alatti vágyak, sebek, motivációk irányítják.


A harmadik szinten a társas kapcsolatainkba ássunk bele jobban magunkat. Átgondoljuk, hogyan tudunk megfelelni mások elvárásainak (egyáltalán meg kell-e felelnünk nekik). Illetve összevetjük a magunkról alkotott képet azzal, ahogyan szerintünk mások látnak minket.


Az önismeret és a párválasztás


A párválasztásban kiemelten fontos szerepet játszik az önismeret. Biztosan Te is ismersz olyanokat, akik mindig rosszul választanak. Vagy talán pont a saját példádból tudod, hogy hasonló személyiséggel rendelkező emberekhez vonzódunk egész életünk során, és könnyen előfordulhat, hogy egyik volt párunk nagyon hasonlíthat a másikra.


Ez azért van, mert a párválasztást tudat alatti motivációk befolyásolják. Amíg nem elég fejlett az önismeretünk, addig nem vagyunk tudatában ezeknek a motivációknak, és így nem is tudunk rajtuk változtatni. Vagyis ha szeretnél jól választani és ezúttal más típusú párt bevonzani, akkor először fel kell térképezned a tudatalattidban megbújó mozgatórugókat, hogy változtathass rajtuk.


Mik a párválasztás mozgatórugói?


Olyan emberekhez vonzódunk, akik hasonlítanak a szüleinkre mind pozitív, mind negatív tulajdonságok tekintetében, bár a negatív tulajdonságok nagyobb hangsúlyt kapnak.)


Ez a mechanizmus teljesen tudat alatti, és akkor is működik, ha mi tudatosan el szeretnénk kerülni, hogy a párunk valamelyik gondviselőnkre hasonlítson. Megesküdhetünk arra, hogy nem olyan párunk lesz, mint az anyánk vagy az apánk, de ez nem ilyen egyszerű.


Biztosan Te is hallottál már olyan esetekről, hogy alkoholista apa lánya olyanhoz ment feleségül, aki szintén szenvedélybeteg. Vagy akit kisgyerekként bántalmaztak, olyan párt talál magának, aki szintén rosszul bánik vele. Az, akit elhagyott az egyik szülője, olyan emberekkel kerül viszonyba, akik szintén mindig lelépnek, vagy nem bírják elkötelezni magukat.


Miért hozzuk újra létre azokat a helyzeteket, amiket gyerekként is átéltünk? Sok terapeuta szerint a cél a gyerekkori sebek begyógyítása. Reprodukáljuk azokat a körülményeket, amik miatt anno sérültünk, hogy most felnőttként, bölcsebben, meg tudjuk oldani ezeket a szituációkat, és begyógyulhassanak a sebek.


Miért fejleszd az önismereted?


Ha foglalkozunk az önismerettel, és rászánjuk magunkat a gyerekkori sebek (és ezáltal a tudatalatti mozgatórugók) feltérképezésére, akkor azokat begyógyíthatjuk. Ha begyógyultak, már nem befolyásolják a párválasztást, hiszen már nincs szükségünk arra, hogy újra és újra létrehozzuk azokat a helyzeteket, amikben gyerekkorunkban sérültünk.


Ez előző példánál maradva: ha az a lány, akit elhagyott az édesapja rájön arra, hogy ez mekkora törést jelentett az életében, akkor fel tudja dolgozni a fájdalmat, amit ez okozott. Többé már nem fogja azt gondolni, hogy nem kell senkinek vagy hogy nem szerethető. Hiszen pontosan érti, hogy ezek a (sokszor tudat alatti) gondolatok onnan jönnek, hogy őt elhagyták. Megtanulja elfogadni a múltját, megbocsátani magának és a másiknak, és teljesebb emberré válik. Így már nem olyan férfiakhoz fog vonzódni, akik mellett ismét az elhagyatottság élményét tapasztalja meg.Ez a fajta gyógyulás és változás (és így a szerencsésebb párválasztás) az önismerettel kezdődik. Megéri ezzel a témával foglalkozni, önmagunkon dolgozni, és ezáltal biztosítani, hogy mind a párkeresés, mind pedig a párkapcsolat sikeres legyen.


Ehhez kívánok sok sikert és kitartást!


Bognár Judit
párkapcsolati szakértő, boldogság coach

Bognár Judit profilja

Boldogsagkulcs.hu

Boldogságkulcs

Pixabay

Könyvajánló