Sport és önismeret: Így kapcsoltam ki az elmém egy esős vasárnapon

image post

Sport és önismeret: Így kapcsoltam ki az elmém egy esős vasárnapon

A mindennapi mókuskerék mellett érdemes foglalkozni a testünkkel is, elvégre benne lakozik a lelkünk. Ahogy folyamatosan egyre egészségesebb életmódra állok át, eldöntöttem, hogy ismét sportolni fogok: jó pár új dolgot kipróbálok és visszatérek a régiekhez is.

Az élet mindig igazodik a gondolathoz


Egész héten az úszás és a súlyemelés járt a fejemben. Miközben azon gondolkodtam, hogy hol és mikor tudom őket együtt megvalósítani, elhatároztam, hogy amikor időm engedi ismét járni fogok taiji edzésre. Múlt vasárnap a szabadtéri taiji az eső miatt elmaradt, ezért itt volt a lehetőség, hogy ússzak és súlyzózzak.

A Life 1 Corvin Wellness-re esett a választásom: régen ide jártam futni és néha úszni is. Kinéztem egy kezdő edzéstervet a Shop Builder oldalán hogy ne a legnehezebb súlyokat ragadjam magamhoz annak ellenére, hogy az énképem szereti azt hinni magáról, hogy nagy az ereje. Örültem, hogy a sportot választottam a vasárnapi semmittevés helyett annak ellenére is, hogy az izmaim igen elszoktak a súlyokkal való munkától (be is durrantak rendesen).Mint minden ami körülvesz bennünket, a testünk, a külső megjelenésünk is a belső világunk tükröződése. Véleményem szerint fontos és érdemes törődni velük, hiszen a folyamat oda-vissza hat: a testünk edzése előbb-utóbb hatással lesz a lelkünkre is. Persze nem érdemes megragadni a fizikai edzésnél, az elménk is folyamatosan fejlesztést igényel.

„Súlyos” önismeret


Ahogy emelgettem a súlyokat észrevettem, hogy mindenféle ítélkező gondolat merült fel bennem. Gyorsan megvizsgáltam őket: valóban hozzám tartoznak ezek a gondolatok? Kicsit távolabbról vizsgálva a dolgot rájöttem, hogy egy volt edzőpartnerem – aki már nem játszik szerepet az életemben – gondolatait véltem a magaménak. Nagyon érdekes, hogy az ismerős mozdulatsorok szinte azonnal bekapcsolták azokat a hiedelemmintákat amik hozzám tapadtak annak idején, holott már semmi közöm sincs hozzájuk. El is engedtem őket. Edzés közben egy idő után tökéletesen letisztul az elme, abba marad a „gondolatháború” és valóban csak a mozdulatokra koncentrálunk.Az erőgyakorlatok után a wellness felé vettem az irányt az éppen aktuális önfejlesztő könyvem társaságában. (Önfejleszteni márpedig bárhol lehet.) A medencében úszók karcsapásai, a morajlás megnyugtató háttért biztosított az olvasáshoz. Amikor már újra éreztem magamban az erőt, annyi hosszt úsztam amennyit csak bírtam. Ez ám a teljes kikapcsolás.

Tiszta elme, új gondolatok


Úszás után a pezsgőfürdőbe vonultam át, ahol szabályos ötletzápor hullott rám. Teljesen világossá volt, hogy mit és hogyan kell cselekednem a jövőben – nyugtáztam is, hogy ezek igazán jó gondolatok és meg is fogom őket tenni –, azt hiszem ekkor engedtem át a terepet a belső énemnek teljesen.

A tökéletesen relaxált állapot az illatosított levegőjű gőzfürdőben talált rám. Miközben a pórusaim tisztultak a szemeimet a plafonon pihentettem, ahol a váltakozó színű ledek szinte az Univerzumot tárták elém.

Ha elhisszük és magunkénak érezzük a mondást, miszerint ép testben ép lélek lakozik, akkor mindenképpen érdemes hódolnunk valamilyen sportnak. Ha nem hisszük el, akkor is csak nyerhetünk vele: tökéletesen kikapcsol és feltölt bennünket.

Lehet, hogy soknak tűnik egy napra az edzés, úszás, pezsgő- és gőzfürdőzés, de ha mindebből csak egyet kiválasztunk magunknak, már az is szuper.

Taiji.hu

Shop Builder

Life1

Life1 Corvin Wellness

Pixabay (vezérkép), Life1.hu