Úton a tudatosság felé

image post

Úton a tudatosság felé

Békési Veronika Access Consciousness Facilitátorral beszélgettünk a tudatosságról, arról, hogy miért jó nekünk, ha tudatosak vagyunk és az Accessről, mint módszerről, mit jelent ez pontosan. Az életünknek milyen területein alkalmazhatjuk, és mi mindent változtathatunk meg a segítségével.

Hogy indultál el ezen az úton? Milyen állomások vezettek ide és miért pont ezt a módszert választottad?

Valójában gyermekkorom óta érdeklődtem mindenféle különleges dolog iránt, az munkált bennem, hogy kell, még legyen valami, ami mindezen a valóságon túl mutat. Én nem tudok felmutatni semmilyen különösebb tragédiát vagy nehéz sorsot. Pedagógusként dolgoztam és kellett valami, ami több, ami más.
Aztán megszülettek a gyerekeim és elkezdtek az alternatív gyógymódok érdekelni. Nyilván, mint mindenki másnak mindenféle dolog volt az életemben: érzelmi válságok és hasonlók. Ezek megoldására kerestem valamit, ami nekem működik. Nagyon sok módszert kipróbáltam és szerettem volna valamit, ami nagyon gyakorlatias, nagyon konkrét és pragmatikus, aztán egyszer csak találkoztam ezzel a módszerrel, ami teljesen az én nyelvemen beszélt.

Akkor beleszerettél gondolom?

Teljes mértékben, igen.

Néhány mondatban bemutatnád a módszert azok számára, akik még nem hallottak az Accessről? Mit takar ez a módszer pontosan?

Igen. Access Consciousness a neve, amely azt jelenti, hogy hozzáférés a tudatossághoz. A tudatosság mindent elfogad anélkül, hogy ítélkezne felette. Ez egy ítéletmentes tér, itt nincs jó, rossz, helyes és helytelen. Ebben, térben sokkal könnyebben tudunk változtatni minden olyan élethelyzeten, amiben el vagyunk akadva.

Úgy tudom, az Access kérdésekkel dolgozik, de választ nem vártok rájuk. Hogy van ez? Tehát én felteszek jó kérdéseket és valami majd történik, ami megoldást jelent a helyzetemre?

Kérdésekkel is dolgozunk valóban. Sokféle dologgal, de kérdésekkel is. Valójában minden, amit teszünk, megkerüli az elmét. Azt tudjuk, hogy az elmének nagyon nagy hatalma van, nagyon sok mindent tudunk az elménkkel elérni, viszont nagyon nagy korlátot is jelenthet, amikor változtatni akarunk valamin. Hogyha már évek óta bele vagyunk ragadva egy helyzetbe, abban egyetérthetünk, hogy ha az eszünkkel ki tudtuk volna találni a megoldást már rég megoldottuk volna.
Ez a módszer és a kérdések is arra valók, hogy túlvigyenek az elmén. Sokan használják a vizualizálást például. Vizualizálni egy eredményt akkor lehet, ha azt az elmém már ismeri, ha már van róla tapasztalata. Viszont ha fölteszünk egy nyitott kérdést, akkor túl tudunk menni ezen. Mondhatok egy példát a kérdésre?

Igen, természetesen. Szeretném, ha egy olyan témára koncentrálnánk, amit szerinted a legtöbb embert foglalkoztatja.

A legnépszerűbb témák nyilvánvalóan a test és a pénz, de akkor vegyük a pénzt. Tehát vannak kérdéseink, amelyek nagyon jól működnek különböző helyzetekben. Az egyik, amikor nem látok lehetőségeket. Például munkát keresek, vagy több pénzt szeretnék, akkor van három-négy elképzelésem arról, hogy ez hogyan köszönthet be az én életembe.
Nagyjából az emberek azt gondolják, hogy lehet, munkával pénzt keresni mondjuk a fix fizetésemmel, lehet örökölni, lehet lottón nyerni, lehet bankot rabolni. Nem sok variáció van.
Ha kevés lehetőséget látok magam előtt, akkor föl tehetem azt a nyitott kérdést teljes kíváncsisággal: Vajon milyen más lehetőségem van még? Vagy még jobb: milyen más lehetőségem van még, amit eddig nem vettem észre? Milyen más lehetőségem van még, amit el sem tudok képzelni?

Ez már azt jelenti, hogy ezekkel a jó kérdésekkel el is indul valami felénk? Elindulhat?

El is indul valami felém, pontosabban azt feltételezzük, hogy még nem indult el. Valójában annyi berögzült nézőpontom van az utamban, hogy nem veszem észre, ami ott van és kvázi ezek a fix nézőpontok csukott ajtókat jelentenek, és minden kérdéssel nyitok egy ajtót. A kérdésnek az a feladata, hogy megnyissa ezt a teret, ezt a kíváncsisággal teli teret, és hogyha az ajtókat kinyitom, akkor észre tudom venni azt a lehetőséget, amit eddig még nem.

Így van, hiszen a pénz valóban sok embert foglalkoztat. Tudom a magam életéből, számos alkalommal csak egyféle módon tudtam elképzelni, hogy pénz érkezhet hozzám. Ez így nagyon izgalmas, hogy bárhonnan érkezhetnek a lehetőségek az életembe. Azt is szoktuk mondani könnyű pozitívan gondolkodni akár a pénzzel kapcsolatosan, amikor van. Amikor nagyon nincs, vagy alig van, máról holnapra élnek emberek, nekik mit javasolnál? Hogyan lehet ebből a helyzetből átlendülni? Kérdések által vagy valami más módon?

Kérdésekkel is lehetséges átlendülni, és amit sokan emlegetnek, de kevesen hisznek benne: „Kérj és megadatik!”. Tehát kérj és kérdezz! Mindkettő nagyon fontos, de egyiket sem gyakoroljuk eleget. Néha nem is kérünk egyáltalán, mert annyi nézőpontunk van eleve arról, hogy úgysem kapunk.

Igen és ez nem jár nekünk! Sok mindenről gondoljuk ezt.

A másik oldala, hogy ha már kértem, és ha meg tanulok kérni, akkor javasolnám azt, hogy vegyen elő a kedves olvasó egy füzetet és írja le a kéréseit minden nap, de ne csak egyet, kettőt, hanem írjon egy nap tízet vagy húszat, vagy harmincat hogy egyáltalán szokásává váljon újra a kérés.

Kicsiket-nagyokat vagy azt is, amit el se tudok, most még képzelni csak legyen ott leírva?

Igen, ez lehet a kérésnek a gyakorlása. A másik része a dolognak az az, hogy megnöveljem a befogadásomat. Ez egy állandó feladatnak tekinthető.
Azzal, ha növelem a befogadásomat, teret nyitok az Univerzum számára, hogy odaadhassa, amit kérek.

Mostantól nekem biztos, hogy lesz kívánságfüzetem. Végezetül mit jelent, hogy megnöveljem a befogadásomat?

Ez azt jelenti, hogy minél több olyan nézőpontot, ami ott van az útjában annak, hogy én ezt befogadjam, onnan távolítsam el és erre számos módszer létezik az Access Consciousnessben is. Használhatjuk erre például az érdekes nézőpontot.
Például több pénzt akarok, de úgy érzem, érdemtelen vagyok rá… érdekes nézőpont… van egy ilyen nézőpontom. Ezt lehet alkalmazni az összes ezzel kapcsolatosan felbukkanó nézőpontra.
Én magam is végig jártam ezt az utat és amellett, hogy másokat is segítek a befogadásuk és a tudatosságuk növelésében a mai napig dolgozom a saját fejlődésemet akadályozó nézőpontjaimon.

Békési Veronika profilja

NekedIgaz

Pixabay